STM32 Mikrodenetleyicileri Tanıyalım
STM32 ailesinde ihtiyaçlarımıza göre kullanabileceğimiz çok fazla sayıda mikrodenetleyici bulunmakta öncelikle bu mikrodenetleyicilerin özellikleri ne önce onu beraber öğrenelim. Burada yazdığım her bilgiyi STM'in kendi sitesinden alıp, özet geçip, Türkçeleştireceğim.
Ama önemli bir şey demek istiyorum başlamadan önce. Arkadaşlar en performanslı mikrodenetleyici her zaman iyi değildir. Önemli olan projemiz için yeterli olan en iyi mikroişlemciyi seçmektir. Bi ürünü ucuz ve kaliteli bir şekilde üretmek bizi gerçekten iş deneyimine sahip biri haline getirir.
STM32 Mikrodenetleyici Ailesine Bakış
STM32 Ultra Düşük Güç Tüketimine Sahip MCU'lar
STM32 serisinin en düşük başlangıç seviyesi mikrodenetleyicidir. Ancak özellik olarak PIC ve AVR'nin kat kat üstüdür. L serisi Low-Power mikrodenetleyicilerdir. Enerji tüketimlerinin çok az olması bize bazı projelerde çok faydası olmaktadır. Bu ailede 6 farklı sınıf vardır.
STM32L0 -> ARM Cortex-M0+ tabanlıdır. Giriş seviyesi uygulamalar için çözümler sunar.
STM32L1 -> ARM Cortex-M3 tabanlıdır.
STM32L4 -> ARM Cortex-M4 tabanlıdır.
STM32L4+ -> ARM Cortex-M4 tabanlıdır. L4'e göre daha fazla hafıza, performans ve zengin bağlantılar sunuyor.
STM32L5 -> ARM Cortex-M33 tabanlıdır.
STM32U5 -> ARM Cortex-M33 tabanlıdır. STM32L5'den farklı olarak donanım tabanlı korumaya sahip gelişmiş siber güvenlik ve zengin grafiksel kullanıcı arayüzleri için grafik hızlandırma özelliği içeriyor.
Genel özet olarak da kendileri şöyle bir tablo yapmışlar. Belirli özelliklerinin ve aralarındaki performans farkını bize net bir biçimde ortaya koymuş.
Bu mikrodenetleyiciler ile artık bir çok işimizi yapabiliyor olacağız. Ben veya siz gibi yeni öğrenen biri için çoğunu kullanmayacağımız mikrodenetleyicileri görmeye hazırız sanırsam.
STM32F0 -> ARM Cortex-M0 tabanlıdır.
STM32G0 -> ARM Cortex-M0+ tabanlıdır.
STM32F1 -> ARM Cortec-M3 tabanlıdır.
STM32F3 -> ARM Cortex-M4 tabanlıdır.
STM32G4 -> ARM Cortex-M4 tabanlıdır.
Genel olarak işlemcilerin performans farklarını görüyorsunuz. Alacağımız geliştirme kartlarında da (Nucleo, Discovery vs.) çoğunlukla bu mikrodenetleyiciler kullanılır.
STM32 Yüksek Performanslı MCU'lar
Şimdi çitanın şu an ulaştığı en yüksek yere geldik. Buradaki mikrodenetleyiciler ileri seviye uygulamalarımızın hepsine çözüm olabilecek güçteler artık.
STM32F2 -> ARM Cortex-M3
STM32F4 -> ARM Cortex-M4
STM32F7 -> ARM Cortex-M7
STM32H7 -> ARM Cortex-M7
Gördüğünüz üzere STM32F4 ile arasındaki fark ne kadar fazla. Aklınıza gelebilecek çoğu projeyi artık bu MCU'lar ile gerçekleştirebiliyoruz artık.
STM32 Kablosuz MCU'lar
Son olarak bu kısma da değinmek istedim. İzlediğim videolarda takip ettiğim gömülü sistem işleri ile uğraşan insanlar çok kullanıyor. Ne işe yarıyor diye bende bakayım dedim.
Aslında çok fazla anlayamadım kablosuz projelerimiz için dahili bir çözüm gibi gözüktü şu an bana. İleriki dönemlerde daha fazla ilgilenmeyi düşünüyorum. Çünkü bu kadar olamazlar.
İki farklı model olarak sunulmuş piyasaya ikisini de biraz inceledim ve farklar ortada aşağıya fotoğrafını bırakıyorum.
Yorumlar
Yorum Gönder