STM32 MCU'ları öğrendiğimize göre şimdi geliştirme kartlarını incelemeye geçebiliriz. Ve sonrasında da hangi geliştirme kartının da bize uygun olacağında karar vereceğimize inanıyorum. Öncelikle popüler olan 3 farklı kart vardır. Bunlar Discovery, Nucleo ve Evalution. İsterseniz şimdi incelemeye geçelim. Evalution kartları inceleyemeyeceğim hem pahalılar, hem de çok satan bir yer bulamadım şimdiki zaman için. Öğrenme amaçlı Nucleo ve Discovery kartlar bize yeterli olacaktır. Öğrenim aşaması bittikten sonra da zaten direkt işlemcileri temin edip uygulamalar yapacağız sonrasında tasarladığımız ürünü de PCB olarak tasarlayıp baskısını alabileceğiz.
Buradaki kartlarımız Arduino gibi olan kartlardır. Bunu diyorum diye yanlış anlaşılmak istemem bu kartlar Arduino'dan kat ve kat üstünler. İsterseniz şimdi derinlere inelim neden Arduino gibi orada anlarsınız. Nucleo kartlar Arduino ile pin uyumludurlar bu yönü ile öğrenme aşamasındaki bize büyük kolaylık sağlar. Nucleo kartlar 3'e ayrılırlar. Şimdi sıra sıra anlatmaya başlayayım.
Nucleo32
Ardunio Nano boyutunda olan bir karttır. Dahili olarak ST-LINK programlayıcı barındırdığı için ayrı bir programlayıcı almadan direkt olarak bilgisayara bağlayıp programlama aşamasına geçebiliriz. 32 tane pinden oluşmaktadır. Bir kaç modeli dışında hepsinde 1 tane reset-push butonu vardır. Bu kartlarda bulunan MCU'lar STM32F0, STM32F3, STM32G0, STM32G4, STM32L0 ve STM32L4'tür
Nucleo64
Arduino Uno ile yaklaşık olarak aynı boydadır. Dahili olarak ST-LINK programlayıcı barındırır. Bu karttaki ST-LINKv2'yi istersek karttan ayırabilir ve bu programlayıcının desteklediği diğer MCU'ları programlayabiliriz. Arduino Uno R3 uyumlu pinleri sayesinde bu karta Arduino Uno R3 için üretilmiş Sheild kartlarını bağlayabiliriz. Bu kartlarda bulunan MCU'lar STM32F0, STM32F1, STM32F3, STM32F4, STM32G0, STM32G4, STM32L0, STM32L1, STM32L4'tür.
Nucleo144
Bu kartı da Arduino Mega gibi düşünebiliriz. Diğerlerinde olduğu gibi bunda da ST-LINK dahili programlayıcı bulunmaktadır. Ve diğerlerindeki gibi Arduino için özel olan Sheild kartlarını bu kartta da kullanabiliriz. Bu kartlarda kullanılan MCU'lar STM32F3, STM32L5, STM32F4, STM32F7, STM32L4, STM32F2, STM32H7, STM32U5'dir
Discorvery kartlar dahili olarak bazı bileşenler ve programlar ile gelirler. Örneğin üzerinde programlayabileceğimiz ledler, dokunmatik ekranlar ve programlarımızda işimize yarayabilecek sıcaklık, jiroskop, ivmeölçer, miktofon, basınç, yakınlık ve pusula gibi sensörleri bulunduran modelleri vardır. Örnek fotoğrafları aşağıya bırakıyorum inceleyebilirsiniz. Bu arada unutmadan bu kartlar da ST-LINK dahili programlayıcı ile gelir. Zaten bu kadar dolu doluyken böyle bir dahili programlayıcı ile gelmemesi komik olurdu.
Yorumlar
Yorum Gönder